Christmas Lights – the making of

(bijdrage van Krista)

Koor (het; o; meervoud: koren): groep van personen die een meerstemmige zangmelodie laten horen (van Dale). En groepen? Die zijn tegenwoordig verboden. In betere tijden kwamen we iedere dinsdag samen. Twee uur repeteerden we, werkten we aan ons repertoire. Nieuwe nummers werden toegevoegd, gerepeteerd, de uitvoering verfijnd. We werkten aan beleving van de muziek, verbetering van onze ademhaling, beter gebruik maken van ons stemgeluid. En in de pauze? Dan was het vooral heel gezellig. Een kwartiertje maar, daarna zongen we weer heel gauw verder.

En plotseling werd alles anders. Van de ene op de andere dag kon er van samenkomen geen sprake meer zijn, laat staan van zingen. We misten elkaar, en hadden een enorme behoefte dat groepsgevoel in stand te houden. Zonder enige aarzeling werden de fysieke samenkomsten vervangen door online meetings. Veel van de koorleden werken, zaten al de hele dag Corona-proof online te vergaderen. En toch, scherm-moe of niet, de opkomst bij iedere Zoom meeting was hoog. We speelden Bingo, kletsten wat of deden pubquizes. Zo ontdekten we onder anderen elkaars muzikale guilty pleasures. Samen zingen, dat is niet te doen online. En toch wilden we nieuwe nummers in ons repertoire. En die kwamen er. Twee maar liefst. Luuk maakte de teachtracks op piano, Stuart zong ze in. Zo ontdekten we en passant overigens nog een leuk feitje: Stuart draait zijn hand niet om voor het zingen van een hoge F…

Langzaam maar zeker naderde december. Natuurlijk een uitgelezen periode voor een koor om een kerstnummer in het repertoire op te nemen. Maar ja. Hoe studeer je een kerstnummer in als je niet fysiek kunt samen komen? En, een nog prangender vraag; hoe presenteer je dat aan de wereld? Nou, gewoon zoals we dat de afgelopen maanden steeds gedaan hebben; digitaal natuurlijk! En onmiddellijk bleek maar weer eens hoe ongelooflijk veel creativiteit we hebben in ons koor. Het idee was nog niet ontstaan of er was al een plan voor het maken van een bijbehorende video. Een paar dagen later al waren de instructievideo’s klaar, uiteraard werden die in onze wekelijkse meeting besproken. We maakten allemaal onze eigen audio opname. Thuis, in de woon- of studeerkamer, onder toeziend oog van kinderen (“ga je het nu nóg een keer zingen, mama?”), partners (“Lukt het? Ik vond hem de 5e keer ook al goed hoor”) en katten (“ik moet en zal híer zitten. Bovenop jouw bladmuziek”). Af en toe wat lichte frustratie; dat moment dat je de opname bijna hebt afgerond en er dan een kind binnenkomt om hard te roepen dat hij je nú nodig heeft, of juist een schaterlach. Als je er na 7 opnames achter komt dat er geen candies maar candles gezongen wordt bijvoorbeeld. Wat misschien logisch líjkt in een kerstliedje, maar blijkbaar toch niet zo vanzelfsprekend is.

Als de geluidsopnamen dan eindelijk verzonden zijn is het tijd om video’s te gaan maken. Gauw een kerstboom optuigen, omdat dat zo gezellig staat op beeld. Alles in landscape opnemen dames. Landscape, geen portrait. Dat valt ook nog helemaal niet mee. Een lucifer aansteken? Niet zo makkelijk als het lijkt. En dan, als die lucifer eenmaal brandt, ook nog een onwillig sterretje laten branden. Ga er maar aan staan. Net als Chris Martin in de videoclip tussen de brandende kaarsjes gaan liggen; ook een leuk idee! Moet je wel uitkijken dat je haar daarbij niet in de vlam terecht komt. Met dank aan een oplettende echtgenoot liep zelfs dat op het nippertje goed af. Er werd gefilmd in het centrum van Leiden, met de prachtig verlichte Leidse sleutels op de achtergrond, voor de open haard, bij een vuurtje buiten. De camera werd gehanteerd door kinderen (“we doen het nog een keer lieverd, maar dan zo dat je het vuurtje ook in beeld hebt, goed?”), door partners (“weet je zelf eigenlijk wél hoe je het precies wilt hebben?”), of door onszelf (“O. Van zo dichtbij past de kerstboom er niet op”).

En dan, als al die filmpjes klaar en verzonden zijn is er nog de montage. 10 Gb aan filmmateriaal, daar kun je een film van 2 uur van maken, voor een liedje van nog geen 4 minuten… Er zijn ongelooflijk veel uren in de montage gaan zitten, van zowel audio als video materiaal. Vierkante ogen, stijve schouders, een pijnlijke rug. Maar het was het meer dan waard.

Na al die uren, het plezier, het harde werken komt dat bericht: onze versie van Christmas Lights staat online! We luisterden, we keken, we luisterden hem nog een keer. We pinkten een traantje weg, we deelden de video massaal. Met onze familie, onze vrienden. Omdat we trots zijn, trots op wat we hebben gemaakt, maar misschien nog wel trotser op hoe wij in deze periode ons koor in stand weten te houden. Hoe we samen blijven komen, al is het dan niet fysiek. En ons werk bleef niet onopgemerkt; we stonden snel in de top 5 van Korennetwerk NL, en de opname werd opgepikt door Rotjekoor. Wat een mooie kers op de taart is dat.

We hebben nu de smaak te pakken. We zouden bijna alleen nog maar dit soort video’s willen maken. Bijna… Want samen zingen in het echt, dat blijft toch echt het mooiste wat er is.

Events4You-Stichting Edukans

“Het meest Afrikaanse koor van Leiden”, zo worden we wel eens genoemd. Mensen die na die aanbeveling naar ons komen luisteren, kijken misschien wel wat raar op als ze ons zien staan. En toch, als de Afrikaanse yell door de ruimte schalt, waan je je even op de Serengeti.

Lees meer

Optreden 10 september 2017

Op zondag 10 september 2017 waren we weer uitgenodigd om te komen zingen in het kader van Open Monumentendag in Leiden. Deze keer stonden we in de voormalige Huishoudschool aan de Groenhazengracht. Aangezien dit pand nu wordt verbouwd tot appartementen die erg in trek zijn, was er veel publiek. De ruimte die men voor ons bedacht had, was aan de kleine kant. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Want hierdoor stonden de mensen zo dicht bij ons dat de interactie over en weer heel goed was. Norman, onze dirigent, stond zelf ook te swingen en nodigde hiertoe ook de jongste kijkers en luisteraars uit.

Onze nieuwe pianist Luuk, studerend aan het conservatorium in Haarlem, speelde voor het eerst tijdens een optreden met ons mee. Hij had ons pas twee keer tijdens een repetitie begeleid en overtrof onze verwachtingen. Wat ging het goed!

We hebben uiteindelijk twee keer een set van meer dan drie kwartier heerlijk gezongen. Deze keer stonden er nummers op ons programma zoals Firework, Home, Demons, Something inside so strong, Viva la Vida, May it be en Bohemian Rhapsody. Het publiek tijdens de eerste set is bovendien getrakteerd op de solo van Karen met de Zweedse uitvoering van Gabriellas Song. Wat zingt Karen dit toch prachtig! Verder hebben wij achteraf gehoord dat we het publiek echt verrast hebben met onze grappige choreografieen bij Let me entertain you, Rain, Mercy, September en de Africa medley. Bij deze laatste nummers deed iedereen gewoon mee. Zo zie je maar weer hoe aanstekelijk het is om lekker enthousiast te zingen en te dansen met elkaar. Wij kijken terug op een erg leuke middag. Hopelijk worden we volgend jaar weer gevraagd om te komen zingen in een van de bijzondere monumentale panden in Leiden.

Optreden 14 mei 2017

Waterlelieconcert 14 mei Leidse Hout

Geschreven door: Marian

Op zondag 14 mei verzorgden wij als Popkoor Heart & Soul het middagprogramma in de serie Waterlelieconcerten in de prachtige tuin van de Leidse Hout. Deze concerten worden aangeboden door de Stichting Muziek Leidse Hout en de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout. Het werd een prachtige middag waarbij wij ons heerlijke repertoire konden laten horen in het prieeltje naast de vijver met de waterlelies. Zowel de mensen op het terras van het Theehuis als het publiek bij de vijver zeiden te hebben genoten.

Het was wel spannend wat de weergoden zouden doen die middag. Het zag er aanvankelijk erg bewolkt uit. Maar alsof ze de klok erop gelijk gezet hadden: het regende alleen in de pauze van ons concert, zodat ons publiek tijdens onze optredens droog bleef.

Aangezien onze vaste pianist Rik helaas niet aanwezig kon zijn, hadden wij onze invalpianist Floris gebeld en hij had in twee dagen ons repertoire ingestudeerd. Wat een prestatie! We hebben immers niet de makkelijkste nummers. Onze dirigent Norman sleepte hem er goed doorheen. Met het nummer Firework maakten we van de gelegenheid gebruik om in te zingen en af te stemmen op de pianist. En het resultaat mocht er zijn.

We zongen vanzelfsprekend een aantal nummers uit ons vaste repertoire zoals Home, Demons, Something inside so strong, Viva la Vida en de Africa medley. Maar ook ons nieuwe nummer Bohemian Rhapsody kwam goed uit de verf.

Hoogtepunten waren wel de nummers met onze geweldige solisten. Jenny met One love, Diane met Man in the mirror en Jantien met I found. We waren allemaal supertrots. Jammer dat Gabriellas Song dit keer niet op ons lijstje stond, maar dat zingen we dan wel weer tijdens een volgend optreden.

Na twee keer 45 minuten gezongen te hebben, waren we nog niet eens klaar met ons programma en moesten we nog een keuze maken welk nummer de afsluiter zou worden. Met Empire State of Mind brachten we als klap op de vuurpijl een ode aan New York. Het publiek en de organisatie waren zichtbaar blij met ons, dus misschien smaakt het optreden wel naar meer en worden we nog eens uitgenodigd door de Vereniging Vrienden van de Leidse Hout.

Bedankt allemaal voor de leuke middag!

Optreden 29 oktober 2016

(met dank aan Pieter voor de foto)
Zaterdag 29 oktober hebben we opgetreden tijdens een benefietmiddag voor dorpscentrum Oegstgeest. Het was weer een heerlijk optreden. De zaal was goed gevuld en er waren zowel nieuwe mensen als vaste fans. Er waren ook een aantal kinderen die ademloos toekeken of juist enthousiast meezongen. Het is heerlijk om voor zo’n actief publiek op te treden en ik geloof dat de zaal onze extra energie ook opmerkte. We zongen een aantal gouwe ouwe en een aantal recentere nummers, allen met bijpassende choreografie.
Uit de zaal hoorden we na afloop dat de bewegingen een goede aanvulling zijn op de zang en dat we een energieke uitstraling hebben. Dat de passen soms wat asynchroon lopen mag de pret niet drukken. Een primeur was de solo van het nummer One Love van onze eigen Jenny. Het ging super. Haar fans juichten haar toe en ook van ons in het koor kreeg ze hard applaus. Die willen we wel vaker horen Jenny! Speciaal nog complimenten voor Claudia die voor het eerst meedeed. Nog maar een paar repetities meegedaan en toch al uit het hoofd en uit volle borst meegezongen in Oegstgeest. Goed bezig! De komende weken zijn we aan het repeteren voor het kerstoptreden van 17 december in de Scheepjeskerk in Hazerswoude. We zingen een aantal eigen nummers en begeleiden solisten van Ilonka Seriese. Het belooft een mooie avond te worden.